re-energized by design: the laundry room challenge

This is a sponsored post.

Even though our team is no longer in the running, it’s still fun to keep up with what’s going on in the Re-Energized By Design competition. This week, the remaining three teams made over their laundry rooms.

In addition to $500 and energy efficient lighting from GE, the homeowners each received an brand new set of Frigidaire Affinity laundry equipment. These are not your average high-efficiency washers & dryers — this is serious technology in action here. The Affinity dryer will dry a full load in less than 30 minutes, and the washer features allergen reduction and sanitizing features along with having the highest energy star rating. And aesthetically they please, too (though I have to wonder why no one picked the red option).

Love what those scrappy Sayers did in their space with that upcycled laundry drum light fixture. Their creative approach is always surprising, and will be tough to beat in the final round. In the end, the Mendes family’s pastel laundry room didn’t make the cut — that leaves the Sayers and the Reillys to duke it out in the kitchen challenge! who do you think will win?!

From our partners

re-energized by design: the living room challenge

This is a sponsored post.

It’s that time again — time for the next challenge in the Re-Energized by Design competition! This week, the remaining four teams are making over the living room. The Bedford’s room is dramatic, with vaulted ceilings and a wall of windows (with some broken panes). I found the space overwhelmed by the arc lamp and the red brick fireplace, but not in a good way. Also — there was not a lot of lighting options. Reading was impossible on the couch unless it was daytime, and entertaining? Dim lights might be fine for a nightclub, but for a family-friendly party? Not so much. The stairs were just exposed plywood splattered with paint. Not much on the walls in regards to art, either. Their furniture was good though — a nice neutral modern sectional, and an heirloom mid-century lounge chair and dresser.



Rather than using bold bright colors on the walls, we went dark — Dark gray on that red brick fireplace. Instead of painting everything one color, we only painted two walls in the dark gray; and used a lighter gray on an accent wall and staircase, leaving the rest of the room white, allowing the space to feel more intimate and cozy without overwhelming the space with such a dark color. And next to the fireplace, Slade put in some nice open shelving painted to blend into the wall, styled with art and objects from around the house. We also broke up their sectional and reconfigured it, and flipped over their old rug for a more industrial look. Kristen also repainted their coffee table glossy black.


Kristen made some colorful decoupage art; and I (along with my uber-talented seamstress pal Suzanne) got to work on some accent pillows, a floor pouf, and the reupholstering of the mid-century lounger with a colorful new fabric. I thought the chair turned out gorgeous, going from something you barely noticed to something that can anchor a space on its own. If you know me, you know I had to work in some of my signature vintage orange velvet, too. But I’m honestly proudest of that pouf: my first sewing project in 4 years, made entirely by myself, with NO PATTERN. The boys instantly gravitated toward it. Liam declaring it “his dice”, proceeded to toss it around the room and jump all over it.

In the energy improvement category, the Bedfords did a lot as well to improve their usage. Slade installed (from scratch) a LED track lighting system that we hid behind the beam, so we could add light around the room on the bookcases, on the couch, and on the new art. We also swapped out LED bulbs for incandescent in the other lamps around the room, adding significantly more light to the space while reducing the wattage in half. Slade caulked all the windows and beams, helping to reduce heat loss. They also put their stereo and charging docks on a smart powerstrip, so they can reduce that energy loss when not in use. And if that wasn’t enough, they reduced their thermostat 3 degrees to produce a significant savings in energy usage.

Alas, it wasn’t enough for the judges, sadly. I loved our room — basically, I think it all came down to a matter of points. I wish we had more time on this room, we could have done so much more. My project checklist had about 10 more to-do’s left unchecked, believe it or not. Our fatal error was when our plans to make fabric roman shades for the windows became impossible; rather than the shade choice made, I wish we could have thrown up some cute no-sew curtains on tension rods. I think that could have made enough of a difference to get us into the next round. Twenty-twenty hindsight, I guess. Honestly, I’m proud we made it this far; a lot of which I should credit to the valiant efforts of Kristen and Slade. Our rooms were up against some pretty stiff competition from professional architects and designers, so our rag-tag team of DIY’ers made a good show!

Stick around for next week’s post, where I bitterly tear apart the remaining contestant’s rooms with derisive judgements we see how the competition proceeds with the laundry room challenge! Who will get the chop next?

From our partners

re-energized by design: the office/garage challenge

This is a sponsored post.

The second elimination challenge in the Re-Energized by Design competition is here! This time, each team had the option to makeover either the garage or an office. My team, The Bedfords, decided to makeover an office.

This space serves as a multi-purpose room for the Bedfords: an office for Slade, a guest room, and a napping space for the youngest member of the family, Theo. I was overwhelmed by the dark window coverings, multiple desks, and overall cluttered feel of the room. Something struck me immediately though — the giant, vintage pull-down school map of the United States. SO COOL! I decided to let that be the focal point of the space, and pulled all of the room’s inspiration from the color palate and theme. The color, Overjoy by Sherwin Williams, is a nice, warm golden yellow. It’s a perfect counterpoint to grey Seattle skies, and also complements the yellow and golden hues in the map without looking to pastel. This is a man’s office after all, so I wanted an air of distinguished masculinity to permeate the room. That being said, Slade wasn’t too convinced of my bold color choice at first.

Not having tons of money ($500), we scrapped plans for new furniture and instead focused on organizing and styling the space. We got rid of one of the two heavy dark wood desks, immediately making the room feel more open. I took the yellow-brass drawer pulls from the desk and antiqued them, making it look more expensive and more like an actual antique than the 1990’s repro it actually is. We purchased some dark wood shelving, a new set of Nate Berkus curtains from Target, and some nice dark wood blinds to help block out the light when little Theo is taking a siesta. Bonus — those window treatments will help reduce energy costs by blocking out the brutal summer sun through those west facing windows.

Instead of buying a brand new light fixture, we found a vintage one at our local buliding salvage for a song. We paired it with a dimmer switch to allow maximum flexibility for the multi-functioning room. The brassy 70’s feel of the fixture helped tie some of the pre-existing furniture into the new design. In fact, our motto for this room became “embrace the brass” — Kristen scored a few vintage hand-me-down brass lamps that really added some warmth and more focused light around the room. We outfitted everything with new GE LED bulbs, modernizing the vintage fixtures and adding an abundance of more functional light while simultaneously reducing the overall wattage.

Once again, the room was styled mostly with items from the Bedford’s home: an emerald green ceramic stool from the backyard added a touch of the orient, a vintage beer barrel from the basement served as a unique side table, and memorabilia from previous travels became art. My favorite little touch? Those three inexpensive matching clocks echoing the travel vibe. So fun.

I couldn’t be more pleased with how this room turned out. Slade, despite his reservations at first, loves it as well. And most importantly, the judges loved it! They gave me high praise for my color selection this week. Let’s see if this momentum keeps up — the living room challenge is next week!

From our partners

quick fixes for a bad yard

Note: Sorry for the poor quality of these photos. I took them last year in a different home, so I can’t retake them.

For the few months we lived in Chicago, we rented a house that was wonderfully renovated — inside. Outside, a garage that opened onto both the alley and the backyard was convenient, except the door on the yard side was permanently stuck in the “open” position. That meant that being or even looking outside meant staring at our cars and garden tools. The trellised sitting area was cute, but it was next to a covered walkway between the fence and garage that was dark, creepy, and littered with broken pavement.

I can’t live somewhere where I can’t enjoy my yard, but we weren’t going to spend big bucks to fix up a rental. So with the help of my very talented husband, we put in some quick fixes that made a surprisingly big impact.

I’ve always liked the looks of curtains on a porch, and anything was better than the current view, so I decided to give them a try. Because they would be exposed to the elements and we wanted to keep things on the cheap, we decided to buy shower curtains. (Also a great idea because there are so many cute options.)

For the walkway, we bought a striped curtain from Target, using a cheap tension rod to hang it. I can’t even tell you how happy I was to see cheerful curtains instead of creepy walkway!

Once the stripes were up, we realized that anything too busy would look a little nuts on the garage. We ended up buying two extremely thrifty, plain white fabric shower curtains from Menards — $9 apiece. To hang them, we went back to our trusty extra-long conduit curtain rod DIY, attaching the rod inside the garage door frame.

Because outside curtains blow a bit in the wind no matter what, I used a bit of picture hanging wire to secure the end curtain hooks around the rubber stoppers on the tension rod.

The final touch was so easy that I’m kind of surprised I didn’t do much of this before: we pulled some banged up and neglected containers out from under the porch, including two big flower pots and a small plastic garbage can, and filled them with several different sizes of ornamental grass. This was the biggest splurge, and probably cost about $60 total. It was amazing, though, how much it softened the hard edges of the yard.  The result was a yard I could live with (for a few months, at least).

From our partners

re-energized by design: the bathroom challenge

This is a sponsored post.

Well, the time has finally arrived — time for the first room challenge in the Re-Energized By Design competition! Our first room to be made over: the bathroom.

Kristen and Slade’s downstairs guest bathroom was not lacking design challenges. The ceiling was (and still is) crazy-low, compounded by the globe light fixture stealing precious head room. The long, narrow, space was overwhelmed by a wall-length mirror and a clunky MDF storage unit. The bright white walls clashed with the off-white tiles and beige tile floors, which were actually kind of cool and in good shape. The bathroom, though a guest bath, also functions as the primary bathroom for the Bedford’s two young boys.

My goal for this bathroom was to create a whimsical yet modern room that feels much more open and bright, with a definite nautical vibe for the boys. I suggested that we use a nice bold marine blue paint (Sailor’s Sea Blue from Benjamin Moore) to complement the warm neutral tone of the tiles; and took the paint up to the tile line rather than the ceiling to give the illusion of a more open space. Since the room’s only window is in the middle of the shower, we used a double curtain open in the center to frame the window like drapery rather than a traditional single curtain. And we used an unconventional material for those shower curtains: canvas drop cloth from the hardware store! A smaller porthole-like mirror, dark-stained wood shelves and bright red towels added some functionality to our design; and Kristen shopped her own home to style the space with art and fun accessories.

As far as energy efficient changes go, Kristen and Slade installed a new low-flow shower head and WaterSense faucet, significantly reducing their hot water usage. That claustrophobia-inducing globe light fixture? Replaced by a recessed fixture with a low-wattage LED that gives them better lighting and more space. And the piece de resistance: a new light fixture over the mirror that gives more focused light for makeup applications and adds a great deal of that nautical vibe to the room. We sourced our fixture somewhere you may not have expected: the outdoor light section. Outdoor fixtures work in damp environments, and can have that industrial modern look that we needed for this project. And the GE Bright from the Start CFL didn’t look tacky in the clear glass globe, a definite change from the CFL’s I had become accustomed to.

I loved how our bathroom turned out. I’ll be honest, this was my first foray into design for someone other than myself, and I was delighted by the result of collaborating with the Bedfords. Thankfully, the judges loved the space as well, declaring it “phenomenal” — so we’ll be going on to compete for the next room. What did you think of what we did?

From our partners