rsz_raised-garden-bed
kitchfeat
featimagelr
featimglr
featuredimage
chicagoyardbefore1
reenergized2
neonmailbox
reenergized1
blocks

my first raised vegetable garden: filling it up

After Craigslist scouring, I ended up with nearly enough cement blocks to build two raised garden beds (I had to buy about seven new to fill the gaps, which added up to around $8). The next step was to calculate how much soil I would need to fill each, starting by using this really nifty soil volume calculator at Gardener’s Supply Company, which told me that I would need 75 cubic feet (or 2.765 cubic yards) of soil to fill one bed. Gardener’s Supply lists a “recipe” for raised bed fill as follows:

  • 60 percent topsoil (I would need 45 cubic feet for each of my beds)
  • 30 percent compost (22.5 cubic feet)
  • 10 percent soilless growing mix that contains peat moss, perlite and/or vermiculite (7.5 cubic feet)

That kind of volume meant that bagged materials were out of the question. If I went the Home Depot route, buying Earthgro ($2.47/cubic foot),  Ecoscraps compost ($5.97/cubic foot) and  Grower’s Gold Outdoor Growing Mix ($10/1.5 cubic feet), I’d end up paying nearly $300 to fill each bed!

There’s got to be a cheaper way.

And there is! If you have access to clippings, cardboard, and kind neighbors, check out this simple recipe at Eco Films Australia:

  • Top layer: straw
  • Layer 2: compost
  • Layer 3: newspaper and cardboard
  • Layer 4: grass clippings
  • Layer 5: rough mulch
  • Bottom layer: branches

The gardener in question swears by this mix for growing great plants. But while I do have great neighbors, what I don’t have is patience. So I ended up contacting a local green landscaper for a bulk delivery of their growing mix: topsoil mixed with compost. I paid about $248 to get five yards delivered, and this was more than enough to fill each bed and have a big pile left over for another section of the yard that needed some love. And then came the plants — in my next garden post.

Image via Eco Films Australia.

From our partners

re-energized by design: the kitchen challenge

This is a sponsored post.

The moment everyone’s been waiting for is here! The reveal of the final rooms in the Re-Energized by Design Competition is live, in a super-sized two parter. This time, the two remaining teams have TWICE the budget, a room full of LED lighting from GE Lighting, and a full range of gorgeous and energy efficient appliances from Frigidaire to pimp their room. We are REALLY going to see some major transformations happening here.

The GE LED lighting is available in many different “temperatures” of color, something that can dramatically affect in how things look in your kitchen. I experienced this first hand after I painted my own kitchen recently. I loved the paint color in daylight, but at night, the color looked awful. I switched out to a softer LED bulb (3000K) and it made ALL THE DIFFERENCE. And I won’t be needing to change the bulb (or the wall color, thankfully) for 25 years!

I really wish our team, the Bedford family, had made it to this final round. They could have really benefitted from those new Frigidare Gallery appliances — the ultra efficient induction range alone is a huge safety boost for families with young children (less burning risk). There’s no need to replace existing cookware, either — if a magnet sticks to the pan, it will work with induction. And a convection oven is a must-have for those of us who love to bake.

The Sayers, of course, did not disappoint in this challenge by using some unconventional materials to maximize their budget — and because they are obviously just cool like that. I loved their use of the salvaged steel chalkboard as a backsplash; and that mirror in the kitchen (though I wouldn’t want to be the one cleaning it) reminds me of my days as a culinary instructor, where we taught with a huge mirror over the butcher block. All this and surprisingly below budget!

The Reilly family has consistently been more traditional in their design choices, though I’ll admit I really liked what they did in the kitchen. Nothing wrong with the combination of white subway tile and dark grout, I always say. And the paint treatment on the cabinets? Spot On. No matter what team wins the grand prize, both these families have beautiful new kitchens to enjoy for years and years to come.

What do you think of the final room? Is it the Sayers family’s funky loft or the Reilly’s clean classic kitchen that should earn the $5000 grand prize? Watch and see who takes home the giant check below!

From our partners

re-energized by design: the laundry room challenge

This is a sponsored post.

Even though our team is no longer in the running, it’s still fun to keep up with what’s going on in the Re-Energized By Design competition. This week, the remaining three teams made over their laundry rooms.

In addition to $500 and energy efficient lighting from GE, the homeowners each received an brand new set of Frigidaire Affinity laundry equipment. These are not your average high-efficiency washers & dryers — this is serious technology in action here. The Affinity dryer will dry a full load in less than 30 minutes, and the washer features allergen reduction and sanitizing features along with having the highest energy star rating. And aesthetically they please, too (though I have to wonder why no one picked the red option).

Love what those scrappy Sayers did in their space with that upcycled laundry drum light fixture. Their creative approach is always surprising, and will be tough to beat in the final round. In the end, the Mendes family’s pastel laundry room didn’t make the cut — that leaves the Sayers and the Reillys to duke it out in the kitchen challenge! who do you think will win?!

From our partners

re-energized by design: the living room challenge

This is a sponsored post.

It’s that time again — time for the next challenge in the Re-Energized by Design competition! This week, the remaining four teams are making over the living room. The Bedford’s room is dramatic, with vaulted ceilings and a wall of windows (with some broken panes). I found the space overwhelmed by the arc lamp and the red brick fireplace, but not in a good way. Also — there was not a lot of lighting options. Reading was impossible on the couch unless it was daytime, and entertaining? Dim lights might be fine for a nightclub, but for a family-friendly party? Not so much. The stairs were just exposed plywood splattered with paint. Not much on the walls in regards to art, either. Their furniture was good though — a nice neutral modern sectional, and an heirloom mid-century lounge chair and dresser.



Rather than using bold bright colors on the walls, we went dark — Dark gray on that red brick fireplace. Instead of painting everything one color, we only painted two walls in the dark gray; and used a lighter gray on an accent wall and staircase, leaving the rest of the room white, allowing the space to feel more intimate and cozy without overwhelming the space with such a dark color. And next to the fireplace, Slade put in some nice open shelving painted to blend into the wall, styled with art and objects from around the house. We also broke up their sectional and reconfigured it, and flipped over their old rug for a more industrial look. Kristen also repainted their coffee table glossy black.


Kristen made some colorful decoupage art; and I (along with my uber-talented seamstress pal Suzanne) got to work on some accent pillows, a floor pouf, and the reupholstering of the mid-century lounger with a colorful new fabric. I thought the chair turned out gorgeous, going from something you barely noticed to something that can anchor a space on its own. If you know me, you know I had to work in some of my signature vintage orange velvet, too. But I’m honestly proudest of that pouf: my first sewing project in 4 years, made entirely by myself, with NO PATTERN. The boys instantly gravitated toward it. Liam declaring it “his dice”, proceeded to toss it around the room and jump all over it.

In the energy improvement category, the Bedfords did a lot as well to improve their usage. Slade installed (from scratch) a LED track lighting system that we hid behind the beam, so we could add light around the room on the bookcases, on the couch, and on the new art. We also swapped out LED bulbs for incandescent in the other lamps around the room, adding significantly more light to the space while reducing the wattage in half. Slade caulked all the windows and beams, helping to reduce heat loss. They also put their stereo and charging docks on a smart powerstrip, so they can reduce that energy loss when not in use. And if that wasn’t enough, they reduced their thermostat 3 degrees to produce a significant savings in energy usage.

Alas, it wasn’t enough for the judges, sadly. I loved our room — basically, I think it all came down to a matter of points. I wish we had more time on this room, we could have done so much more. My project checklist had about 10 more to-do’s left unchecked, believe it or not. Our fatal error was when our plans to make fabric roman shades for the windows became impossible; rather than the shade choice made, I wish we could have thrown up some cute no-sew curtains on tension rods. I think that could have made enough of a difference to get us into the next round. Twenty-twenty hindsight, I guess. Honestly, I’m proud we made it this far; a lot of which I should credit to the valiant efforts of Kristen and Slade. Our rooms were up against some pretty stiff competition from professional architects and designers, so our rag-tag team of DIY’ers made a good show!

Stick around for next week’s post, where I bitterly tear apart the remaining contestant’s rooms with derisive judgements we see how the competition proceeds with the laundry room challenge! Who will get the chop next?

From our partners

re-energized by design: the office/garage challenge

This is a sponsored post.

The second elimination challenge in the Re-Energized by Design competition is here! This time, each team had the option to makeover either the garage or an office. My team, The Bedfords, decided to makeover an office.

This space serves as a multi-purpose room for the Bedfords: an office for Slade, a guest room, and a napping space for the youngest member of the family, Theo. I was overwhelmed by the dark window coverings, multiple desks, and overall cluttered feel of the room. Something struck me immediately though — the giant, vintage pull-down school map of the United States. SO COOL! I decided to let that be the focal point of the space, and pulled all of the room’s inspiration from the color palate and theme. The color, Overjoy by Sherwin Williams, is a nice, warm golden yellow. It’s a perfect counterpoint to grey Seattle skies, and also complements the yellow and golden hues in the map without looking to pastel. This is a man’s office after all, so I wanted an air of distinguished masculinity to permeate the room. That being said, Slade wasn’t too convinced of my bold color choice at first.

Not having tons of money ($500), we scrapped plans for new furniture and instead focused on organizing and styling the space. We got rid of one of the two heavy dark wood desks, immediately making the room feel more open. I took the yellow-brass drawer pulls from the desk and antiqued them, making it look more expensive and more like an actual antique than the 1990′s repro it actually is. We purchased some dark wood shelving, a new set of Nate Berkus curtains from Target, and some nice dark wood blinds to help block out the light when little Theo is taking a siesta. Bonus — those window treatments will help reduce energy costs by blocking out the brutal summer sun through those west facing windows.

Instead of buying a brand new light fixture, we found a vintage one at our local buliding salvage for a song. We paired it with a dimmer switch to allow maximum flexibility for the multi-functioning room. The brassy 70′s feel of the fixture helped tie some of the pre-existing furniture into the new design. In fact, our motto for this room became “embrace the brass” — Kristen scored a few vintage hand-me-down brass lamps that really added some warmth and more focused light around the room. We outfitted everything with new GE LED bulbs, modernizing the vintage fixtures and adding an abundance of more functional light while simultaneously reducing the overall wattage.

Once again, the room was styled mostly with items from the Bedford’s home: an emerald green ceramic stool from the backyard added a touch of the orient, a vintage beer barrel from the basement served as a unique side table, and memorabilia from previous travels became art. My favorite little touch? Those three inexpensive matching clocks echoing the travel vibe. So fun.

I couldn’t be more pleased with how this room turned out. Slade, despite his reservations at first, loves it as well. And most importantly, the judges loved it! They gave me high praise for my color selection this week. Let’s see if this momentum keeps up — the living room challenge is next week!

From our partners